Sivaslıların Sitesi
.........Sitemize Hoşgeldiniz.........

Sivasımız Ve Reklamsız Bir Site İçin Aşagıdaki Kayıt Ol'a Basınız

İyi Forumlar
Sivaslıların Sitesi
.........Sitemize Hoşgeldiniz.........

Sivasımız Ve Reklamsız Bir Site İçin Aşagıdaki Kayıt Ol'a Basınız

İyi Forumlar
Sivaslıların Sitesi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Sivaslıların Sitesi

Sivasın, Sivaslının, Sivası Sevenin Sitesi
 
PORTALPORTAL  AnasayfaAnasayfa  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 ...Hafik...

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
By_CheeTaH
Administrator
Administrator
By_CheeTaH


Mesaj Sayısı : 42
Kayıt tarihi : 25/08/09
Yaş : 28
Nerden : Sivas

...Hafik... Empty
MesajKonu: ...Hafik...   ...Hafik... Icon_minitimePtsi Ara. 14, 2009 8:07 pm

Hafik Hakkinda
Hafik, Sivas ilinin dogusunda, Kizilirmak havzasinda, Sivas-Erzincan E-88 karayolu uzerinde kurulmus olan ilcedir. 1873 yilinda Kochisar adiyla ilce olmustur. 1926 yilinda Hafik adi kullanilmaya baslanmistir.

Sivas il merkezine 37 km uzaklikta, 2.382 km² yuzolcumune sahip, 2000 yili nufus sayimina gore toplam l9.287 kisinin yasadigi, 82 koyu olan, tarihi cok eskilere dayanan, golleri ve ormanlik arazisiyle dogal zenginligi bol bir ilcedir. Nufusun 5.600-u ilce merkezinde, 13.687'si kirsalda yasamaktadir. 1997 yili nufus sayimina gore ilce nufusu %3 oraninda azalmistir.

Bolge insani sert ve uzun gecen kis mevsimi ile mucadele icindedir. Kirsal alanda geleneksel yasanti buyuk olcude devam etmektedir. ilce halkinin temel gecim kaynagi tarim ve hayvanciliktir. Kucuk olcekte sanayi ve carsisi bulunmakta olup tarim sektorune hizmet vermektedir. Kucuk ve mevsimlik maden isletmeleri bulunmaktadir.ilcede Tarim isetmeleri Genel Mudurlugu, Tarim Kredi Kooperatifi, T.C. Ziraat Bankasi ilce ekonomisine katki veren kamu kuruluslaridir. ilce nufusu 1960 yilindan itibaren surekli azalmaktadir. 1990 yili nufus sayimina gore ilce nufusu 10.002 iken bu sayi 2000 yilinda %44 azalarak 5.526 kisiye inmistir.Yine ayni karsilastirmada ilce koyleri nufusu %25 oraninda azalmistir. Bugun ilce koyleri toplam nufusu 13.687 kisidir. Hafik ilcesine bagli toplam 83 adet koy bulunmaktadir. Tarim ve hayvancilik genelde extansif buyukluktedir.

Koylerde sirketlesmis bir tarim ve hayvancilik yoktur. Son donemlerde ilce tarim mudurlugu teknik personelinin ozellikle suni tohumlama ile cins hayvan sayisini oldukca arttirdigi gorulmektedir. Yine Tarim ilce mudurlugu halk egitim mudurlugu calismalari ile aricilik alaninda ilerlemeler saglanmaktadir. ilcedeki Hafik Golu etrafinda dinlenme, piknik ve gezinti alanlari tesisleri mevcuttur. Sivas'a olan yakinligi sebebiyle haftasonlari Sivas'ta oturanlarin mesire amaciyla ugradiklari yerlerden biri de Hafik Gol gazinosudur. Belediyeye ait olan bu tesis isletmecilere kiraya verilmistir. Hafik golunde balik tutma izni ihale ile balikcilara verilmekle beraber kiyidan olta ile balik tutulmaktadir.

Konu basliklari [gizle]
1 Tarihi
1.1 Tarih oncesi
1.2 Turkler
2 Cografyasi
2.1 Hafik Golu
2.2 Lota Golu
2.3 Kizilirmak
3 Hafik`ten Fotograflar



Tarihi

Hafik ilcesiArastirmalarda elde edilen buluntular ve Kilic Kokten'in yaptigi sondaj kazilarina gore ilcede ilk yerlesim Hafik golunde, kuzey kiyiya yakin bir yerdeki Pilir Hoyuktedir. Hoyukte Klasik ilk Tunc uagi ve kalkotik donem gerecleri veren katmanlarin ve golun su duzeyinin altinda ust katmanlarin canak gomleginden tumuyle farkli bir tur canak comlekle karsilasilmistir. Neolitik donem ozellikleri gosteren bu buluntularin yani sira ayni doneme isaret eden baskaca buluntular da vardir. uakmaktasindan minik uclar, obsidyenden mini yaprak uclar baski centikli olarak dislikleri, el degirmeni taslari, tokmaklari, kumtasindan yapilmis idoller ve hayvan kemikleri Pilir Hoyuk'te yapilan sondajda, yapi kalintisi olarak da silindir bicimli cukurlar ve agac parcalari saptanmistir. Agac parcalari ve ahsap izleri, kaziklara aittir. Bu da evlerin gol evleri gibi kaziklar ustune yapilmis olabilecegini dusundurmektedir. Neolitik devirden sonra yerlesim Pilir'da devam etmistir. Ayrica Beypinari koyundeki Tekur kalesinde toplanan seramiklerin incelenmesi sonucunda Helenistik-Roma donemi, Ortacagi kaba seramigi ve boyali seramik ve Erken Tunc uagi perdahli seramiklerden bu bolgenin erken Tunc uagi'nda yerlesim gordugunu kanitlamaktadir.ucbin yillik yerlesimi olan Karli Koyu, Boztepe Hoyuk'unde 1955 yilinda Burney'in yuzey arastimalari sonucunda Mu. 3000 ve Demir uagi'na ait seramikler tesbit edilistir.Bununla birlikte Mu. 3000 nite, kaba, Orta ve orta nitelikli parcalar arasinda kara ozelliklerini gosterenlerin yani sira yerel nitelikli olanlari da vardir. Kemiktepe hoyugu Demir uaginda ad yerlesim gormustur.


Tarih oncesi

Hafik'te yazili tarih donemi icerisindeki yerlesim saptanabildigi kadariyla M.S. 200 yillarina rastlar.Hiristiyanligin cikmasiyla birlikte cok tanrili dine sahip olan Roma'da Hristiyanliga karsi buyuk baskilar yapilmaya baslanmistir. iskenceler ve baskilar sonucunda Hiristiyan halk goc etmistir. Bu gelen Hiristiyanlar, Durulmus'ta, Dikilitepe'de, Hayiktepesi'nde, ve Hafik'te bulunan Tepe Mahallesi'ne yerlesmislerdir.Bu yerlesim yerlerinde Dikilitepe ve Hayitepesi'ne yerlesen halk ayni zamanda bu tepeleri en ustten itibaren zemine kadar delerek tepelerin yanindan gecen Kizilirmak'tan su ihtiyaclarini karsilamislardir. Bu yerlesim yerlerinden Dikilitepe'nin yanindaki baska bir kayalik ise oyularak yiyecekler icin erzak deposu olarak duzenlenmis ayrica bu kayaligin yuzeylerine de hac resimleri oymuslardir. Bu da burada yerlesen halkin ayni zamanda ibadetlerini de burada yaptigini gostermektedir.Tepe mahallesi'ndeki yerlesime gelince, burada da halk buyuk magaralar yapmistir. Fakat yerlesim yeri savunmaya uygun olmadigi icin etrafini surlarla cevirmislerdir. Konstantin'in Hiristiyanligi serbest birakarak Roma'nin resmi dini olarak kabul etmesiyle Hafikte Roma'ya bagli bir yerlesim yeri olmustur.imparator 1. Theodusius'un Roma devletini ikiye bolmesiyle Hafik Dogu Roma topraklari icinde kalmistir. Bizans imparatorlugu adini alan Dogu Roma topraklarinda 5. yy. baslarinda "thema" duzeni adi verilen yonetsel bir duzenlemenin ilk uygulamalarindan biri, Sivas yoresinde yapildi. Bu donemdeki Armaniakon Themasi, Sivas'i (Sabestein) tumuyle iceriyordu. X Y.Y. sonlarinda ise bugunku Sivas bolgesini iceren ayri bir Thema (Sebestian Themasi) kuruldu.


Turkler

Bizanslilar zamaninda iki onemli olay vardir. Birincisi Musluman Arap akincilarinin Anadolu'yu bir hayli zorlamalaridir. Gerek Emeviler, gerekse Abbasiler zamaninda bu akincilar Marmara kiyilarina kadar geldilerse de bir sonuc elde edemediler. Asil ve kesin sonuc dogudan gelen Selcuk Turkleri tarafindan elde edildi. Daha Tugrul Bey zamaninda bile (1060) oncu kuvvetler Sivas'i ele gecirmis, bu bolgeleri tehlikesiz hale getirmislerdi.

Hafik, l873 yilinda Kochisar adiyla ilce olmustur. 1926 yilinda Hafik adi kullanilmaya baslanmistir. Hafik, Sivas ilinin dogusunda, Kizilirmak havzasinda, Sivas-Erzincan E-88 karayolu uzerinde kurulmustur. il Merkezine 37 km uzaklikta, 2.487 km yuzolcumune sahip, 2000 yili nufus sayimina gore toplam l9.287 kisinin yasadigi, 83 koyu olan, tarihi cok eskilere dayanan, kulturel ozellikle golleri ve ormanlik arazisiyle dogal zenginligi bol, sirin bir ilcemizdir. Nufusun 5.600-u ilce Merkezinde, 13.687 si kirsalda yasamaktadir. 1997 yili nufus sayimina gore ilce nufusu % 3 oraninda azalmistir. Bolge insani sert ve uzun gecen kis mevsimi ile mucadele icindedir. Kirsal alanda geleneksel yasanti buyuk olcude devam etmektedir. ilce halkinin temel gecim kaynagi tarim ve hayvanciliktir. Kucuk olcekte sanayi ve carsisi bulunmakta olup tarim sektorune hizmet vermektedir. Kucuk ve mevsimlik maden isletmeleri bulunmaktadir.ilcede Tarim isetmeleri Genel Mudurlugu, Tarim Kredi Kooperatifi, T.C. Ziraat Bankasi ilce ekonomisine katki veren kamu kuruluslaridir. ilce nufusu 1960 yilindan itibaren surekli azalmaktadir.

1990 yili nufus sayimina gore ilce nufusu 10.002 iken bu sayi 2000 yilinda %44 azalarak 5.526 kisiye inmistir.Yine ayni karsilastirmada ilce koyleri nufusu %25 oraninda azalmistir Bugun ilce koyleri toplam nufusu 13.687 kisidir. Hafik ilcesi'ne bagli toplam 83 adet koy bulunmaktadir.iklim sartlarina bagli olarak. Tarim ve hayvancilik genelde ekstansif buyukluktedir. koylerimizde sirketlesmis bir tarim ve hayvancilik yoktur. Son donemlerde ilce tarim mudurlugu teknik personelinin ozellikle suni tohumlama ile cins hayvan sayisini oldukca arttirdigi gorulmektedir. Yine Tarim ilce mudurlugu halk egitim mudurlugu calismalari ile aricilik alaninda ilerlemeler saglanmistir.

ilcedeki Hafik Golu etrafinda dinlenme, piknik ve gezinti alanlari tesisleri mevcuttur Sivas'a 37 km. olan yakinligi sebebiyle haftasonlari Sivasta oturanlarin mesire amaciyla ugradiklari yerlerden biri de Hafik Gol gazinosudur. Belediyeye ait olan bu tesis isletmecilere kiraya verilmistir. Hafik golunde balik tutma izni ihale ile balikcilara verilmekle beraber Kiyidan olta ile balik tutulmaktadir.


Cografyasi

Hafik Sivas-Erzincan karayolu uzerinde 37. km sinde yer almaktadir. ilcenin girisinden gecen E-23 karayolu sayesinde ulasim yonunden hicbir sorunu yoktur. ilce 1300 rakimlidir.ilcenin tepe mahallesi gibi yuksek yerleri de 1400 rakimlidir. ilce batisinda Sivas, dogusunda Zara kuzeybatisinda Tokat kuzeyinde Dogansar, guneyinde de Kangal'la komsudur. Hafik'te karasal iklim hukum surmektedir.Ancak diger ilcelere gore ormanlik alani cok daha fazladir.Hafik golunun etrafi degim yerindeyse yem yesildir.Genel gorunum step(bozkir)olsada bitki ortusu zara ya sivas a ve kuzey deki ilceler haric hepsine gore daha zengindir. Yazin sicak ve kurak, kisin ise kar yagisli ve cok soguktur. ilcede bol miktarda gol ve irmak bulunmaktadir. ilcenin golleri :Hafik Golu, Lota Golu, uekme Golu, Ayi Golu, Kemis ve Toruk Golleri. Bu gollerin en buyugu Hafik Goludur(1km2).


Hafik Ilcesi Gollerinden

Hafik Golu [degistir]ilcein 2 km kuzeyinde, jips platosu uzerinde gelismis olan dogu-bati uzanimli genis ve yayvan sekilli karstik canagin tabaninda,yaklasik 2 km. genislikte bir alani kaplayan Hafik golu ortalama 2 metre derinliktedir. Hemen hemen tum cevresi sazlik ve dibi balcikla kapli olan golun suyu tatlidir. Golun su kaynagi daha cok golun tabaninda kaynayan su, ayrica yagmur ve kar sularindan olusmaktadir. Sularinda Sazan baligi ve kerevit yetisen bu gol kucuk bir kus cennetidir. Buna ilaveten ilcedekiler bu golde Sazan,Aynali Sazan,Sari Sazan, Kara Sazan, Kambur Sazan, Ala Balik, Kefal ve Gumus baligi tuttuklarini belirtmislerdir. Kiyilarindaki sazliklar; karabatak, yabankazi,yaban ordegi.(yesilbas ve kilkuyruk) angut, turna ve balikcillarin beslenme ve konaklama alanidir. Hafik golunun yagisli mevsimlerde kabaran sulari dogusundaki Koc deresine akar. Bu dere 3 km. guneydeki Kizilirmak'in onemli bir koludur.Genis tabanli tekne sekilli vadisiyle jips platosuna yerlesmis olan arasu, Hafik Golunun yer aldigi karst canaginda vadisini genisletmesi sonucu kapmistir.Gol yeralti karst bosluklari ile de derenin yeralti su tablasina baglantilidir. Golde balik tutma izni maliye tarafindan ihale ile balikcilara verilir. Bunun yaninda olta balikcilari kiyidan serbestce balik tutabilirler. Golun etrafinda mesire alanlari mevcuttur. Buralarda cesitli tesisler mevcuttur. Bunlarin basinda Hafik Belediyesine ait Gol Gazinosu hizmet vermektedir. Gol Gazinosu belediye tarafindan ihale ile isletme hakki ozel kuruluslara devredilmistir.


Lota Golu
Hafik Golu'nu bosaltan derenin dogusunda 5 km. mesafede yine ayni jips platosu uzerinde acilmis olan dogu bati uzanimli yayvan sekilli daha buyuk bir uvalanin tavaninda yassi sirtlar ve basik koni sekilli jips tepeleriyle ayrilmis iki gol ile arada yazin kuruyan gecici gol alanlari yer alir.Buradaki gollerin morfolojisi Hafik golunden oldukca farklidir. Lota golunun yerlestigi uvala ve cevresinde jipslerde gelisen morfolojinin en guzel orneklerini gozleme olanagi vardir. Yaklasik 250 metre capinda daireler seklinde olan iki gol, ayni ozellikte iki yuvarlak jips dolinini doldurmustur. Birbirine yaklasik 500 metre uzaklikta olan gollerin dogudaki 35 metre batidaki 10 metre derinliktedir. Sulari tatli olan bu iki guzel gol, sazan, tatli su kefali, gumus gibi balik turlerinin bollugu ile taninmaktadir. Ayni duzeyde olan gol yuzeyleri yil icerisinde 3 metreye ulasan alcalip yukselme gosterirler. Gol yuzeyinin birlikte oynamasi, goller arsindaki yeralti erime bosluklarinin birlesik kaplar ornegi gibi golleri birbirine bagladiginin gostergesidir.



Hafik ilcesinden gecerken Kizilirmak

Kizilirmak imranli ilcesindeki cukuryurt koyunun Kizildag'in bati eteklerinden uzanan uimenyenice Koyu, Diskapi(Kemis) Koyu'nden gecip ilce merkezinden gectikten sonra Gokdin Koyune dogru yoluna devam eder. Kizilirmak Hafik'ten gecerken ilcedeki bazi derelerden beslenir. Kizilirmak Hafik'te 44 km. yol izleyerek gecer
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://sivasliyik.yetkin-forum.com
 
...Hafik...
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Sivaslıların Sitesi :: Sivasım :: İlçelerimiz-
Buraya geçin: